Therapeutische poppen

Wat is een therapeutische handpop?

Nooij (S.D.) vertelt op haar site dat een therapeutische handpop, een handpop is die je gaat gebruiken bij jonge, verlegen, getraumatiseerde kinderen of kinderen die makkelijk sociaal gewenste antwoorden geven om ze uit te dagen om deel te nemen aan communicatie en ze in interactie te laten treden a.d.h.v. communicatie.

Waarom gebruiken we therapeutische handpoppen? 

Wanneer er een pop aanwezig is laten kinderen veel meer van zichzelf zien en laten zich makkelijker uitdagen om enge dingen te doen. Kinderen praten makkelijker met een pop. Ook via een pop praten ze makkelijker omdat de pop de rol aanneemt van een vriendje. Zo ga je meer bereiken in een sessie of behandelprogramma.

Een therapeutische handpop biedt veiligheid. Kleuters gaan zich makkelijker door de pop laten uitdagen omdat er geen enkele dreiging uitgaat. Ze hoeven niet te presteren of zich te bewijzen tegenover de pop. Daardoor komt er een spontane communicatie op gang. Ze ervaren de pop als onvoorwaardelijk vriendje. Als een kind kan praten tegen of met de handpop dan zal hij of zij zich vrijer en veiliger voelen.


Hoe ga je te werk?

Inleiding

HANDPOP INTRODUCEREN 
Waarom?

Het is belangrijk dat je de handpop, vooraleer je ze laat meespelen, in de klas introduceert waar alle kleuters bij zijn. Dit is belangrijk omdat ze op die manier kennis kunnen maken met de pop op een vertrouwde plaats met jou als KO erbij. Je geeft hen in groep de tijd om te wennen aan de pop.

Wanneer?

 Dit kan je doen na het ochtendonthaal in de kring.

Hoe?

Je stopt de handpop ergens in. Bijvoorbeeld in een koffer. Je kan deze koffer inkleden door er bijvoorbeeld een dekentje en een kussentje in te leggen. Je zorgt dat de handpop onder dit dekentje ligt. Dit doe je op voorhand.

Wanneer je in de kring zit zet je de koffer met de handpop erin in het midden van de kring. Je vraagt aan de kleuters wat ze zien. Je gaat hier dieper op in. Je vraagt aan de kleuters of zij weten wat hierin zou zitten. (Je laat ze fantaseren over mogelijke objecten,…). Daarna stel je als KO voor om de koffer open te doen wanneer de kleuters dit nog niet aangehaald hebben. Als KO is het fijn om een onzekere en bange houding aan te nemen, maar je moet de kleuters wel duidelijk maken dat dat niet nodig is. Dit kan je door bijvoorbeeld te zeggen ‘Ik ben een beetje bang omdat ik niet weet wat er in de koffer zit, maar ik denk dat jullie wel zo dapper zijn om er samen met mij in te kijken.’. Daarna doe je samen met de kleuters de koffer open. Je laat zien dat er iemand in ligt. Je zegt dat ze slaapt en ze dus stilletjes moeten zijn.

Daarna ga je de pop wakker maken samen met de kleuters.

Kern

Wie Wat zeg je?
KO Hallo, wie ben jij?
Pop Hallo ik ben (naam van handpop)
KO Hallo (naam pop) , wat doe jij in onze klas?
Pop Ik zou eigenlijk heel graag eens in jullie klas komen spelen. Zou ik dat mogen?
KO (Kijkt de kleuters aan.) Zou dat mogen?
Kleuters Mogelijke antwoorden: Ja / Nee (indien nee, ga je hier verder op in)
KO (naam pop) waarom wil jij zo graag komen meespelen in ons klasje?
Pop Omdat ik heb gehoord dat het altijd super leuk is in jullie klas, is dat zo?
KO (Kijk de kleuters vragend aan en stelt de vraag die de pop stelde nogmaals) Is het in onze klas leuk?
Kleuters Mogelijke antwoorden: Ja / Nee
KO Gaat in op het hierboven gegeven antwoord (vraag naar wat de kleuters net zo fijn of niet fijn vinden in de klas)
KO Vertelt dat (naam pop) straks mee komt spelen met de kleuters in de hoekjes.
Pop Inderdaad, maar ik ga eerst nog een beetje slapen, dan ben ik zo dadelijk goed uitgerust om mee te spelen met jullie.
KO (Legt de pop terug in haar bedje)

Afronding

 KO vertelt nog eens duidelijk aan de kleuters dat (naam pop) straks mee komt spelen met hun.


Bijlagen 

BIJLAGEN THERAPEUTISCHE
PDF – 125,4 KB 89 downloads

In deze bijlage vinden jullie volgende onderdelen 

  • introductie van de pop(rollenspel)

Bronnen 

Nooij, H. (S.D.). Therapeutische Handpoppen. Geraadpleegd op 2020-02-08 via https://helganooij.nl/therapeutische-handpoppen/